Vinyasa betyr flyt og er en yogaform som gir deg bedre styrke, balanse og bevegelighet. De ulike yoga er posisjonene satt sammen i små flytende sekvenser der pusten er den «røde tråden» som binder bevegelsene sammen. Ofte puster du inn når du gjør bevegelser der du åpner opp brystet og ofte puster du ut når du gjør bevegelser der du lukker brystet.
Du kan nok ofte komme over ordet yogaflow. Det vil si den sekvensen av ulike yogastillinger (asaner) som yogalæreren setter sammen. Disse yogastillinger har fine flytende overganger, med pusten som en rød tråd.
Ved å fokusere på pusten mens du utfører bevegelsene, øver du på å ha oppmerksomhet på én ting av gangen. Vinyasa yoga kan være med på å stanse den konstante «tørketrommelen» av tanker i hodet som ofte kommer og går. Du vil kunne kjenne deg mer tilstede her og nå – noe som kan være svært beroligende og avstressende.
Denne yoga formen har ganske godt tempo og du vil kjenne at pulsen øker og du blir varm. Du vil kjenne kroppen fylles med energi! Vinyasa yoga-timene følger ingen bestemte sekvenser. Timene kan derfor variere fra ulike yogalærere og fra yogatime til yogatime. Med andre ord: bra for deg som ønsker variasjon fra gang til gang
Er du kjent med yoga fra før av, vil du også kjenne igjen den klassiske solhilsen som ofte brukes i oppvarmings delen i mange yogaformer, det vil likevel kunne være små variasjoner på hvordan man utfører solhilsner i de ulike yogaformene.
Passer Vinyasa yoga for meg?
Det passer for deg om du liker å kjenne at du jobber fysisk og å få opp pulsen, og at du har lyst til å lære deg å koordinere pust og bevegelse for å kjenne på den herlige følelsen det er å komme inn i flow tilstand.
De ulike yoga posisjonene er åpenbart viktige, samtidig er det i Vinyasa yoga like viktig med overgangen fra en posisjon til en annen. Du søker det å virkelig være tilstede i kroppen og bevegelsene du gjør, når du glir inn i denne flyten av pust og bevegelse. Du kan du oppleve å gå inn i en meditativ tilstand.
Har du litt styrke i kroppen fra før, er det fint – men ikke frykt om du ikke har det. Når du kommer i gang med praksisen vil du merke god fremgang på overraskende kort tid.
Dette passer for deg som ønsker en variert og utfordrende praksis.
Denne yoga formen kan være intens og det finnes klasser for nybegynnere, så velg det som passer best for deg. Kurs i vinyasa yoga for nybegynnere finner du her.
Malasana Twist
Har du utfordring med kropp og helse?
Sliter du med lavt energinivå eller er du mye stiv og støl i kroppen? Da kan Vinyasa Yoga være en fin praksis for deg.
Bevegelsene i vinyasa yoga er med på å skape en kropp i balanse, når det gjelder bevegelighet og styrke. Samtidig bidrar det til å minske tankekjøret og rett å slett senke stressnivået i kroppen.
Det kan føre til at du sover bedre, får bedre matlyst, blir mer tålmodig og mer avslappet i kropp og sinn.
Vinyasa yoga kan rett og slett gi deg en god følelse av fysisk velvære og indre ro.
Ønsker du å få bedre fokus og økt hukommelse kan dette være en av fordelene med å praktisere Vinyasa Yoga.
Supported Fish Pose
Oppsummering – Fordeler med Vinyasa Yoga
- bedre styrke og balanse
- bedre bevegelighet i hele kroppen
- fokusere på en ting i gangen, som gir indre ro.
- beroligende og senker stressnivået
- bedre sirkulasjon og økt energinivå
- sterkere kjernemuskulatur
- lettere å holde fokus
- økt hukommelse
Hvilket utstyr trenger du til Vinyasa Yoga?
En god yogamatte er et must. Det finnes mange gode yogamatter på markedet og ofte har pris og kvalitet en sammenheng. Du ønsker en matte som har godt grep og at du ikke opplever at hender eller føtter sklir på matten i ulike yoga posisjoner, det gjør det unødvendig mye tyngre å praktisere.
Velg en matte med bra slitestyrke som kan vare lenge og gjerne i et miljøvennlig materiale. og er du følsom på knærne kan det være kjekt med en yogamatte som er tykkere enn 5mm. Det finnes en del yoga-hjelpemidler som kan gjøre det enklere å møte kroppen der den er i de ulike stillingene og gi en god mestringsfølelse. Yoga-blokker er ofte en god investering å ha med seg i sin praksis.